Help, een handpop! Welke kies ik en hoe begin ik?

/, Ideeën en suggesties/Help, een handpop! Welke kies ik en hoe begin ik?

Help, een handpop! Welke kies ik en hoe begin ik?

De handpop en het jonge kind zijn een gouden combinatie en de handpop is een medium dat niet alleen binnen het onderwijs maar ook binnen de kinderopvang en de BSO grote meerwaarde kan hebben om het contact met kinderen te vergroten en/of te verdiepen. Toch blijkt het werken met een handpop in de praktijk tegen te vallen en blijkt de handpop een medium wat letterlijk handen en voeten moet krijgen om er ook daadwerkelijk doelen mee te bereiken. In dit blog wil ik een aantal concrete tips geven rondom het kiezen, introduceren en inhoud geven van een handpop die zullen leiden tot meer interactie met de kinderen.

Wat is een goede handpop voor de kinderopvang?

handpop-jip-menspop-living-puppets1Handpoppen zijn te verkrijgen in soorten en maten en dat heeft niet alleen met smaak en prijs te maken maar zeker ook met de toepassing van de handpop en de doelgroep waarvoor de pop ingezet gaat worden. Wanneer jemet hele jonge kinderen (0 – 3 jaar) werkt is de keuze voor bijvoorbeeld een menselijke handpop niet altijd een gelukkige keuze, een menspop heeft aanwezige ogen en is vaak net zo groot of nog groter dan het kind zelf en dat kan enorm afschrikken. Wanneer je toch graag met een menspop wilt gaan werken bij jonge kinderen kies dan voor een menspop met bruine ogen, die blijken voor jonge kinderen minder bedreigend te zijn dan blauwe- of groene ogen. Voor kinderen vanaf 3 jaar is een menspop een goede keuze; een menspop is de meest breed inzetbare handpop omdat hij kan doen, denken en voelen zoals het kind dat ook doet.living-puppets-handpop-dierpop-sem-de-giraffe_3

Een ander, zeer geschikt, type handpop is de dierpop, voor hele jonge kinderen zijn deze ook een wat veiligere keuze. Dierpoppen zijn herkenbaar voor kinderen, roepen vaak direct een beeld op en je kunt ze zelf makkelijk invullen door gebruik te maken van de kenmerken die een dier heeft (hoe ziet hij eruit, waar leeft hij, welke eigenschappen heeft hij en wat eet hij?) Dierpoppen zijn verkrijgbaar in veel verschillende hoedanigheden dus er is altijd een dier te vinden wat jou en de kinderen zal aanspreken. Dat de pop je zelf ook aanspreekt is belangrijk, jij moet er ten slotte mee gaan werken en dat gaat makkelijk met een pop die je zelf leuk vindt of waar je gelijk veel associaties bij hebt. Pas op voor dierpoppen die makkelijk geassocieerd kunnen worden met herrie, drukte of bepaalde gedragingen zoals apen en papegaaien.


Een derde type handpop wat heel bruikbaar is, is de sokpop. Een sokpop is eenvoudig in gebruik omdat er maar 1 hand voor nodig is, is een relatief goedkoop soort handpop maar heeft wel een belangrijk voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een poppenkast: de sokpop heeft een beweegbare mond en dat blijkt kinderen in de praktijk erg aan te spreken. De sokpop is vaak een hele goede pop om uit te proberen of het werken met een pop bij je past want wat iedereen ook zegt over de meerwaarde van het werken met handpoppen, als jij je niet prettig voelt bij een handpop of er helemaal niets mee heeft, dan houdt het op. Een beetje enthousiast kunnen worden over een handpop is een voorwaarde om ermee te kunnen gaan werken.

Vraag je bij het kiezen van een handpop dus niet alleen af of hij kinderen aan zal spreken maar ook of je er zelf een beetje blij van wordt, dat laatste is minstens zo belangrijk.

Het introduceren van de pop in de groep

Het introduceren van de pop is een belangrijk moment, het is het moment waarop de kinderen kennis gaan maken met de pop en jij, vaak voor het eerst, echt met de pop tevoorschijn komt. Dat is hartstikke spannend, vooral als er ook nog één of meer volwassenen bij aanwezig zijn. Elk begin is moeilijk en dat is bij het werken met een pop niet anders maar er zijn wel manieren om die start wat makkelijker te maken en wat beter beslagen ten tonele te verschijnen.

Ik geef je hier een aantal tips:

 • Denk voordat je de pop bij de kinderen gaat introduceren na over wie de pop is: geef hem een naam, bedenk waar hij woont, bij wie hij woont, wat hij leuk vindt, wat hij fijn vindt, etc. Zorg dus dat je al een ‘verhaaltje’ klaar hebt en jouw pop antwoorden kunt laten geven op vragen.
 • Bedenk dat het niet erg is wanneer jouw pop geen antwoord kan geven op alle vragen en ook mag zeggen: “dat weet ik niet.”
 • Maak bij het bedenken van het verhaal rondom en over de pop gebruik van gegevens die je makkelijk kunt onthouden omdat ze dicht bij jezelf liggen, je kunt jouw eigen woonomgeving, jouw eigen huisdieren, jouw eigen kinderen, jouw eigen vakanties en jouw eigen hobby’s gebruiken bij het invullen van het karakter van de handpop.
 • Laat de pop vanaf het eerste moment praten vanuit de ik-vorm, dat maakt hem sterker, breder en geloofwaardiger dan een pop waar in de hij-vorm over gepraat wordt.
 • Bedenk dat de meeste kinderen het heel leuk vinden wanneer er een pop bij komt en de aanwezigheid belangrijker vinden dan de fouten die je als beginner vast gaat maken. Bedenk dat die fouten er gewoon bij horen en dat je bezig bent met iets wat je op den duur net zo leuk gaat vinden als de kinderen.

Een aantal praktische tips met betrekking tot het introduceren in een groep:

 • Laat de pop bij een eerste kennismaking vooral kijken, weinig praten en zorg dat het rood van zijn/haar mond niet te aanwezig is. Een open mond roept vaak op tot schreeuwen en angst en beiden zijn niet fijn voor jou of het kind.
 • Kijk altijd over het hoofd van de pop heen naar het kind, alleen dan weet je wat de pop bij het kind losmaakt.
 • Ga een kind niet overtuigen dat een pop niet eng is, wanneer een kind bang is moet je de pop wegdraaien en weghalen bij het kind. Het kind geeft vaak zelf wel aan wanneer het contact wil maken met de pop.
 • Bedenk dat een rustige pop die weinig praat bij een eerste kennismaking minder bedreigend is dan een druk bewegende en druk pratende pop.
 • Trap niet in de valkuil om van de pop een lolbroek te maken want de eerste indruk die de pop op de kinderen maakt is vaak bepalend voor het vervolg, je zit vast niet te wachten op de situatie dat kinderen helemaal dol worden wanneer de pop verschijnt. Kies voor een rustige introductie.
 • Bedenk dat een introductie eigenlijk niets meer is dan een kennismaking van iemand met een onbekende die hij nog nooit eerder gezien heeft, het hoeft niet lang te duren en ook niet ingewikkeld gemaakt te worden. Kies voor de eenvoud want dat werkt vaak veel beter.

Hoe kun je op een eenvoudige manier inhoud geven aan een handpop?

De keuze van de pop en het introduceren van de pop zijn nodig om tot het stuk te komen waar je de pop eigenlijk voor wilt gebruiken: het brengen van inhoud en het creëren van interactie. Ik heb al eerder artikelen geschreven over het inhoudelijk werken met en het contact maken met kinderen via de handpop.

O.a. deze twee:

Hoe creëer je spontane interactie d.m.v. een handpop?

Eenvoudige invalshoeken bij het inhoud geven aan een handpop

Vaak zijn het de inhoud en de te behalen pedagogische doelen die maken dat er voor het werken met een handpop wordt gekozen en dat is terecht, via een handpop valt er veel te bereiken maar het is een fabeltje dat dit allemaal vanzelf zou gaan. Het gebruik van een handpop vraagt om oefening maar ook om bewustwording over wie de pop nou eigenlijk is, wat een pop nou eigenlijk met kinderen doet en wat nu precies maakt dat kinderen zo makkelijk tegen een pop praten. Het is allemaal te leren door het aan te gaan en te ervaren dat het werken met de handpop een groot, spontaan en levendig avontuur is waarvan je van tevoren niet weet welke kant het op zal gaan. Werken met een handpop kan zowel bij jonge- als bij oudere kinderen. Bij oudere kinderen moet je wat steviger in je schoenen  staan en moeten incasseren dat zij het niet zo gewoon vinden om door een pop aangesproken te worden. Maar ook hier gaat het weer om de inhoud; wanneer een pop aan kan sluiten bij de belevingswereld van het kind en onderwerpen weet aan te dragen die in zijn interessegebied liggen dan is het begin van het uitwisselen van informatie tussen kind en pop vaak al snel een feit.

Werken met een handpop is niet moeilijk, het is vooral een kwestie van het aan gaan, over die drempel heen stappen en de alle beren die je op de weg tegen denkt te komen even parkeren. Het is de enige manier om er achter te komen dat werken met een handpop niet alleen voor kinderen erg leuk is maar dat het je echt een betere opvoeder gaat maken omdat je veel meer van kinderen gaat begrijpen. Nog meer? Kan dat? Ja, dat kan….probeer het maar uit en je zult er achter komen dat ik gelijk heb. Je hebt dit blog en deze website al gevonden dus mocht je toch tegen dingen aanlopen dan zijn wij er om je verder te helpen.

By |2018-01-30T19:02:47+00:00juni 20th, 2016|2 Comments

About the Author:

Ik werk al meer dan 25 jaar elke dag met handpoppen. Vooral omdat de mogelijkheden van de handpop me fascineren, inspireren en raken. Ik ben sinds 2004 de eigenaar van Handpop.nl en in die hoedanigheid niet alleen bezig met het samenstellen van een mooie collectie handpoppen maar ook met de verschillende toepassingen van de handpop.

2 Comments

 1. Lana 16 maart 2018 om 09:20 - Antwoorden

  Hallo. Wij hebben een hand pop aangekocht voor onze zoon (pop noemt peter) om zijn fijne motoriek en sociale contact een beetje te vergroten. Want sinds kort is bij ons zoon een autisme stoornis vast gesteld en wij proberen op verschullegende manieren om hem sociaal verhaal aan te leren. Hebben jullie misschien een tips hoe dat wij kunnen doen eventueel? Alle tips zijn welkom? Hoe dat wij die pop nog nuttiger kunnen gebruiken voor Onze zoon of hij zelf?

  Mvg Lana

  • Helen Meurs 21 maart 2018 om 10:25 - Antwoorden

   Beste Lana,

   Om te leren hoe je de pop kunt gebruiken als hulpmiddel bij jouw zoon is het misschien handig om een workshop of een cursus te volgen, hierin leer je hoe je de pop optimaal kunt bespelen en wat je de pop kunt laten doen om aan te sluiten bij de problematiek van jouw zoon. Wanneer jouw zoon zelf beter wil leren spelen met de pop zou hij de online cursus voor kinderen kunnen volgen, hierin leert hij stap voor stap hoe hij zijn pop tot leven roept en hoe hij er contact mee kan maken.

Laat een reactie achter

X