Ik heb meer dan €75,-, welke handpop kies ik?

/, Nieuws uit de webshop/Ik heb meer dan €75,-, welke handpop kies ik?

Ik heb meer dan €75,-, welke handpop kies ik?

Stel dat je uit de hele collectie zou kunnen kiezen en/of geld geen enkele rol zou spelen. Wie droomt er niet van om hier binnen te kunnen lopen en te zeggen ‘ik zoek een prachtig cadeau voor een hele lieve schat die een handpop op zijn/haar lijstje heeft staan, ik wil er eentje waar hij/zij heel blij mee zal zijn en ’t maakt niet uit wat die kost. Wat adviseer je me dan?’

Ik heb daar geen eenduidig antwoord op want de collectie kent veel goede en mooie handpoppen waar je zeker heel blij van zult worden, in de vorige blogs zijn er al een heleboel langsgekomen. De keuze voor een handpop hangt altijd af van budget en de persoon die er mee zal gaan spelen, wat is dat voor iemand? Is dat iemand die al veel met handpoppen speelt, die er al verschillende heeft en een aanvulling zoekt op wat er al is? Is dat iemand die nog nooit iets met een handpop heeft gedaan maar helemaal enthousiast is en ook elke gelegenheid aangrijpt om te ‘spelen met gegevens’? Is dat iemand die niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat, het heel eng vindt om in het bijzijn van anderen tot spel te komen maar heel graag over die drempel heen zou willen stappen omdat hij/zij de meerwaarde van de pop ziet en deze graag zou willen gebruiken binnen de werksituatie? Is er sprake van een voorkeur voor een bepaald type pop? Waar zal de pop het meest gebruikt gaan worden, is de aanschaf ook werk- of opvoedkundig gerelateerd? Wat is de doelgroep waarmee gewerkt wordt?

Kortom: ik kan daar niet 1 antwoord op geven, ik weet alleen wel welke poppen er goed bij welke situatie passen, wat welke pop aan vaardigheden vraagt, waar de kwaliteit van elke afzonderlijke pop ligt, wat de valkuilen in het werken met een pop zijn en welke poppen er meer of minder geschikt zijn voor bepaalde doelgroepen en/of type bespelers. Niet elke pop ‘past’ maar er zijn wel poppen die zo goed zijn dat je je er geen buil aan vallen kunt, die een ‘veilige’ keuze zijn. In dit blog laat ik een aantal poppen boven de €75,- passeren die, naar mijn mening, in de categorie ‘veilige keuze’ vallen. Ik zal daar ook bij uitleggen waarom. In dit blog laat ik het getal 10 los, als het er toch 10 worden is dit toeval.

 Een 65 cm grote menspop van Living Puppets tussen de €74,95 – €84,95

Een menspop is het meest veelzijdige type handpop dat er is; met een menspop kun je moeiteloos alle thema’s, onderwerpen, emoties, gevoelens en andere menselijkheden aankaarten. De menspop is een type handpop dat de meeste kinderen aanspreekt (dat maakt het een veilige keuze) maar ook een type pop waarbij taal een grotere rol speelt dan bijvoorbeeld bij een dierpop. Van een menspop wordt taal verwacht en dat maakt hem bijzonder geschikt voor degenen die interactie uit willen dagen via de pop en/of hem willen gebruiken (leer)inhouden aan te bieden. Het ‘talige’ van de menspop maakt de drempel om ermee te werken mogelijk wel wat hoger maar bedenk dat je jezelf daar ook mee oefenen kunt door te beginnen met hele eenvoudige vragen te stellen en je vooral bij de dagelijkse koetjes en kalfjes te houden, zie hiervoor ook o.a. dit blog. Een grote menspop is voor vrijwel alle doelen en doelgroepen geschikt en kan al door kinderen vanaf een jaar of 5 bespeeld worden. Er zijn wel kleine formaten die speciaal voor kinderen gemaakt zijn maar ik merk in onze showroom en in de praktijk dat kinderen zelf een voorkeur hebben voor het 65 cm formaat en dat kinderen ook veel langer met een groter formaat door blijven spelen, de handingangen zijn misschien nog wel wat te groot maar voor de meeste kinderen is dat ondergeschikt aan het gegeven dat ze zich, letterlijk, achter het grote formaat verschuilen kunnen en zich veilig genoeg voelen om de wereld vanachter die grote pop te benaderen. Dat is een veel groter voordeel dan handingangen die te groot zijn (en waar kinderen vaak helemaal geen last van hebben ook). De collectie menspoppen van 65 cm heeft, onder de menspoppen, het grootste aanbod en de grootste diversiteit. Laat je bij het kiezen van een pop altijd leiden door de pop die je aanspreekt, door je hart dus en niet door je hoofd, omdat je wel een klik moet hebben met een menspop om hem of haar geloofwaardig in te kunnen vullen.

Mocht je dat nou moeilijk vinden, bedenk dan dat ik alles al een keer ontdekt heb en je voor een kleine meerprijs een handleiding en/of een instructiedvd mee kunt bestellen. Wil je echt snel resultaat, kom dan op een zaterdagmiddag naar Elst en volg een workshop, dat blijft de beste manier om over de eerste drempels heen te stappen en te ontdekken dat je het jezelf, in je hoofd en denken over de pop, veel moeilijker maakt dan nodig is.

De Sesamstraatpoppen van 65 cm en groter tussen de €75,90 en €84,95

Bij Sesamstraat denkt iedereen gelijk aan Bert en Ernie en dat maakt deze hele serie ook zo herkenbaar voor kinderen. Voor een school of kinderdagverblijf zijn ze, ondanks die herkenbaarheid, helemaal niet zo geschikt omdat kinderen bij deze personages ook verwachten dat je dezelfde stem kunt na doen en verder gaat waar de laatste uitzending van Sesamstraat stopte. In de klas blijkt dit, in geval van Bert, Ernie en de Telgraaf, een belemmering te zijn waar je echt rekening mee moet houden, voor Elmo, Koekiemonster, Samson en Grover speelt dit een minder grote rol omdat die én minder in de serie voorkomen én veel minder taal gebruiken. Ik merk zelf vaak dat de grote Sesamstraatpoppen vaak echte ‘papa-poppen’ zijn, niet zelden komt het voor dat een jonge- of oudere papa staat te popelen om met een Sesamstraatpop aan de slag te gaan bij zijn eigen kinderen en helemaal los kan gaan op de stemmen van Bert, Ernie, Koekie, Elmo of Grover. Voor de thuissituatie maar ook voor bijvoorbeeld een wachtkamer is deze serie enorm geschikt omdat het én hele mooie poppen zijn én ze voor kinderen heel toegankelijk zijn. En wil je iets in het theater, een filmpje of een voorstelling doen met Sesamstraatpoppen, dan zijn deze ook erg geschikt vanwege hun grootte.

Wiwaldi van Living Puppets voor €82,90

Wat Wiwaldi precies is weet ik niet, het is in ieder geval een beest met de afmetingen van en de bespelingsmogelijkheden van een menspop. Bij Wiwaldi zit zijn kracht vooral in het gegeven dat hij een beest is met menselijke trekjes en dat maakt hem uitermate geschikt voor verschillende doeleinden en ook bij doelgroepen die meer tactiel dan talig ingesteld zijn of bespelers die echt een enorme drempel ervaren bij het gebruik van taal. Wiwaldi hoeft niet te spreken wanneer hij tot leven komt, hij is ook geloofwaardig wanneer hij alleen bewegingen en geluiden maakt. Wiwaldi is net iets groter dan de grote menspoppen, heerlijk zacht en heel toegankelijk zodat hij ook bij vrijwel alle leeftijden gebruikt kan worden. Ik zie hem in de thuissituatie voorkomen maar ook op scholen, kinderdagverblijven, in verpleeghuizen, bij dementerende ouderen, in zorgcentra, in een bibliotheek zie ik hem ook zitten en bij een voorstelling zal hij het ook goed doen vanwege zijn uitstraling en zijn formaat. In dezelfde prijsklasse en met dezelfde kwaliteiten zijn ook Bosse en Wisky nog verkrijgbaar, dat vind ik ook aanraders.

Dierpoppen in de prijsklasse boven de €75,-

Zoek je een dierpop in de prijsklasse boven de €75,- dan kom je automatisch bij dierpoppen van Folkmanis uit, de Living Puppets dierpoppen stoppen qua prijs rond €60,-. Folkmanis heeft dierpoppen die ruim over de €100,- heen gaan. Dat is een hoop geld voor een dierpop maar je hebt dan ook echt wel wat. Ik bespreek er een paar waar ik zwaar van onder de indruk ben en begin met de olifant, hij is 85 cm lang (incl. slurf) en kost €84,95. Wat me als eerste opviel bij deze olifant is dat hij ongelooflijk soepel is qua materiaal en bespeelbaarheid (en dat verwacht ik dus kennelijk niet bij een olifant). Hij is prachtig en met veel oog voor details gemaakt en heeft een ingang die ruim genoeg is om je hand er goed in te bewegen en de hele kop te bespelen. Wat hem uitermate leuk maakt is het gegeven dat de slurf verschillende bewegingen maken kan door een vernuftigheidje wat in de slurf verwerkt is.

Een ander meer dan mooi exemplaar van Folkmanis is de airedale terriër, dat is niet alleen een plaatje om te zien maar ook in zijn bewegingen en in zijn bespeelbaarheid erg goed. Het is een grote hond met zijn 54 cm maar toch is hij verrassend soepel en is hij heel erg goed in hele kleine subtiele beweginkjes en dat maakt hem prachtig om naar te kijken en een hond waar iedereen gelijk voor valt als een blok. Bij deze dierpop klopt alles en hij is ook weer met heel veel oog voor details gemaakt, zijn kop en verhoudingen zijn levensecht, echt een topper en die topper kost €85,95.

Een andere dierpop die zijn prijs echt waard is, is de bruine beer, een prachtig exemplaar met een flink formaat, goede verhoudingen en ook weer veel ruimte om de pop grotere en kleinere bewegingen te laten maken en te spelen met de uitdrukkingen in zijn kop. De beer is de duurste Folkmanis dierpop die we tot nu toe in de collectie hebben en kost €109,95 maar dan heb je wel een beer in handen die én heel goed gemaakt is, én goed speelt, én er prachtig uitziet en misschien wel de mooiste beer is die ooit in handpoppenland gemaakt is en die bij alle leeftijden in de smaak zal vallen.

Een laatste pop die ik hier nog op wil nemen is de bobtail van Folkmanis. De bobtail staat al jaren in de top 10 van Folkmanis en dat is wat mij betreft terecht want het is een prachtige hond met een hoog Samson-gehalte (je weet wel, de hond van Gert), die heerlijk toegankelijk is met zijn harig lijf, zijn harige kop en vriendelijke uitstraling. Hij valt bij alle leeftijden in de smaak en is voor vrijwel alle doelen te gebruiken en kan ook gewoon bij je thuis op de bank liggen om je bezoek te foppen. Het is, met zijn 60 cm, een flinke hond en hij is mooi in zijn bewegingen. De handingang is ruim genoeg om hem goed te bespelen, al is het wat lastiger om zijn kop veel mimiek te geven, dat komt vooral door zijn harigheid en dat blijft natuurlijk wel een belangrijk kenmerk van een bobtail hond. De prijs van de bobtail is €77,95.

Met de bobtail kom ik aan het einde van dit blog, aan het einde van het lijstje poppen waarbij prijs geen rol speelt maar waar je je geen buil aan vallen wilt, veilige keuzes dus. Met dit lijstje kom ik ook aan het einde van de reeks over mogelijke cadeautjes voor Sinterklaas en kerst. Ik hoop dat ik je een beetje op weg geholpen heb of in ieder geval een beter (of ander) beeld heb gegeven over de handpoppen die langs gekomen zijn.

By |2017-03-06T16:26:12+00:00november 26th, 2016|0 reacties

About the Author:

Ik werk al meer dan 25 jaar elke dag met handpoppen. Vooral omdat de mogelijkheden van de handpop me fascineren, inspireren en raken. Ik ben sinds 2004 de eigenaar van Handpop.nl en in die hoedanigheid niet alleen bezig met het samenstellen van een mooie collectie handpoppen maar ook met de verschillende toepassingen van de handpop.

Laat een reactie achter

X