Maak een fotoboek rondom je pop

/, Ideeën en suggesties/Maak een fotoboek rondom je pop

Maak een fotoboek rondom je pop

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en ik hoop natuurlijk dat je van plan bent om daarin (weer) een handpop te gaan gebruiken. Mocht je het nou moeilijk vinden om steeds opnieuw verhaaltjes bij je pop te verzinnen en gaat dit je niet heel makkelijk af dan heb ik een tip voor je: Maak een fotoboek waarin je alle onderwerpen waar jouw pop iets over vertellen kan gaat bundelen d.m.v. foto’s.

Een fotoboek zoals veel kinderen, en jijzelf,  ook hebben dus. Het is niet alleen ontzettend leuk om een dergelijk fotoboek te maken maar geeft jouw pop ook direct een achtergrond, geschiedenis, reisverhalen, vrienden, etc. Foto’s werken goed als ingang voor een gesprek en samen met kinderen een fotoboek doorkijken levert altijd vragen en een uitwisseling van ervaringen op.

JaNee heeft ook een fotoboek, ze laat het je even zien:

 

Je kunt een fotoboek net zo uitgebreid of ingewikkeld maken als je wilt, het heel dichtbij houden met onderwerpen die voor jezelf heel bekend zijn en waar je dus makkelijk over praat. Je kunt ervoor kiezen thema’s die door het jaar heen spelen mee te nemen in je fotoboek, situaties fotograferen waar je kinderen mee wilt laten oefenen, activiteiten fotograferen waartoe je kinderen uit wilt dagen, plaatsen fotograferen waar je iets over vertellen wilt.

Je kunt ook foto’s maken van de ruimte waar je de kinderen ontvangt en die foto’s gebruiken als ingang om de ruimte beter te leren kennen, of om de regels/afspraken nog een keer door te nemen. Je kunt foto’s maken van een dagelijkse route die afgelegd moet worden om kinderen te helpen die route beter te onthouden, of de volgorde van handelingen vastleggen die bijvoorbeeld nodig zijn om een werkje te beginnen, te maken en af te ronden zodat kinderen daar meer zicht op krijgen of zich daarmee beter kunnen redden. Er zijn veel verschillende invullingen van het fotoboek te bedenken die allemaal hun waarde hebben en die allemaal gericht zijn op het in gesprek raken met een kind.

Ik werk zelf al jaren met fotoboeken en heb er verschillende gemaakt inmiddels omdat ik merk dat het werkt, een erg goed en fijn hulpmiddel is. Ook voor mezelf: het samenstellen van een fotoboek dwingt me na te denken over het verhaal bij een foto en daarmee ben ik in feite al bezig met de voorbereiding op onderwerpen en gesprekken die ik via mijn pop ga voeren. Want als je denkt dat het bij mij allemaal vanzelf komt……echt niet! Ook bij mij begint alles met nadenken over wat ik wil doen, hoe ik dat ga doen en wat ik daarbij ga gebruiken.

Een vakantie leent zich altijd goed voor het maken van nieuwe materialen en de komende dagen wordt het toch geen heel mooi weer dus begin vast aan jouw fotoboek zou ik zeggen. Het hoeft niet helemaal af of vol te zijn, je kunt altijd aanvullen maar het is fijn als er al iets ligt waar je mee kunt starten.

By |2018-01-30T18:55:50+00:00augustus 10th, 2017|2 Comments

About the Author:

Ik werk al meer dan 25 jaar elke dag met handpoppen. Vooral omdat de mogelijkheden van de handpop me fascineren, inspireren en raken. Ik ben sinds 2004 de eigenaar van Handpop.nl en in die hoedanigheid niet alleen bezig met het samenstellen van een mooie collectie handpoppen maar ook met de verschillende toepassingen van de handpop.

2 Comments

 1. Mieke 10 augustus 2017 om 14:19 - Antwoorden

  Een fotoboek van de klaspop, dat vind ik echt helemaal geweldig!
  Ik heb enkele foto’s van mijn klaspop, Tuur, die hier thuis zijn genomen (uit de wasmachine, met zijn nieuwe trui, als hij helpt bij het werken in de tuin, …) Alleen vind ik het wat… vervelend? om hem overal mee te nemen om er leuke foto’s van te nemen 🙂 Wel jammer…
  Tips hiervoor? 🙂
  Groetjes,
  Mieke

  • Helen Meurs 10 augustus 2017 om 20:24 - Antwoorden

   Hallo Mieke,

   Wanneer je je vooral opgelaten voelt wanneer je de pop bij je hebt dan kan het helpen om jezelf voor ogen te houden dat je foto’s maakt voor educatieve doeleinden en dat ook te vertellen tegen de mensen die je mogelijk wat raar aanstaren, het maakt het in ieder geval begrijpelijker waarom je met een pop loopt te slepen en mijn ervaring is dat mensen het dan wel begrijpen. Wanneer de drempel dan nog hoog is moet je je gewoon beperken tot de plaatsen die je wel aandurft en langzaam aan je grenzen gaan verleggen; niet gelijk meenemen naar het pretpark dus 😀

Laat een reactie achter

X