Deze zomer heeft voor mij in het teken gestaan van iets nieuws, een nieuw project om uit te werken en daarvoor moest de showroom dicht en zijn we wekenlang beperkt bereikbaar geweest. Vervelend soms maar ook noodzakelijk want de zomervakantie is voor mij vaak de enige periode in het jaar waarin ik de ruimte heb om langer dan een paar uur aan een plan te werken.  Veel van mijn plannen duren langer dan een paar uur en dus wordt mijn lijstje met dingen die ik graag nog op zou willen pakken elk jaar langer. Dit jaar heb ik het vrij radicaal aangepakt geef ik toe maar het was nodig want ik wil al heel lang opnames maken van de pop als pedagogisch hulpmiddel in al haar facetten. Een deel daarvan is ook terug te zien in de workshops die ik geef maar er is zoveel meer mogelijk, er zijn zoveel prachtige onderwerpen die soms in een workshop aan de orde komen omdat een deelnemer er specifiek naar vraagt maar die eigenlijk niet vast op het programma staan omdat ze zich daar niet voor lenen. Onderwerpen die veel verder gaan dan de basisvaardigheden, onderwerpen die vaak betrekking hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, of op de vergroting van de weerbaarheid, het laten groeien van het zelfbeeld, het ontwikkelen van specifieke vaardigheden en het leren omgaan met verlies bijvoorbeeld.

Het zijn die onderwerpen geweest die mijn interesse voor de pop ooit hebben gewekt en al jaren heb ik de wens om daar concreter vorm aan te gaan geven zodat ook anderen met die informatie aan de slag kunnen gaan, de pop breder in kunnen gaan zetten. Dit jaar heb ik daar een begin mee gemaakt en dat begin is een online academy geworden. Waarom? Omdat het de enige vorm is waarin ik veel mensen bereiken kan en een vorm die steeds verder uitgebreid kan worden met cursussen die ook specifieker van aard kunnen zijn. Voor een workshop is dat vaak niet rendabel omdat er niet genoeg deelnemers met dezelfde interesse op dezelfde dag, dezelfde tijd en dezelfde plek bij elkaar te krijgen zijn maar in de online vorm maakt afstand en tijd niet meer uit, in de online vorm kun je inpluggen wanneer je wilt en waar je wilt.

Voordat ik dit plan ging uitwerken heb ik ‘veldonderzoek’  en allerlei verschillende online cursussen gedaan om er achter te komen of online leren werkt, op welke manieren ik de leerstof tot me kon nemen en hoe mijn eigen academy er uit zou moeten zien. Ik ben er een stuk wijzer van geworden en kwam er achter dat online leren heel leuk kan zijn en dat ook vaardigheden via een beeldscherm overgebracht kunnen worden. Ik zal je niet vermoeien met het hele proces want het goede nieuws is dat de online academy de afgelopen maanden steeds meer vorm gekregen heeft. De grote oranje vertelstoel die al jaren in ons pand staat speelt daar een belangrijke rol in.

In de academy staan nu 6 cursussen die per 1 november van start gaan; 2 basiscursussen en 4 pluscursussen. Een basiscursus draait om het tot leven roepen van een menspop. Een pluscursus is gericht op de handpop als pedagogisch hulpmiddel binnen of het onderwijs, of de kinderopvang, of de hulpverlening, of de thuissituatie. De pluscursus is een aanvulling op de basiscursus dus. Met de basis- en de pluscursussen is er een fundament gebouwd voor de cursussen die de komende jaren aan de academy toegevoegd zullen gaan worden, cursussen die een basis, en ervaring in het werken met de pop vragen. De academy blijft dus ook zelf in ontwikkeling.

Inmiddels is de website uitgebreid met een pagina over de academy, is de online leeromgeving klaar en wordt die op dit moment getest door een groep kritische testers zodat alle struikelblokken die nog aangepakt moeten worden opgespoord en benoemd worden. Daar gaat een programmeur vervolgens mee aan de slag en dan staat niets ons meer in de weg om de deuren wagenwijd open te gooien.  I.v.m. onze vakantie (5 – 26 oktober) hebben we de startdatum doorgeschoven naar 1 november, dan gaan de deuren van de academy officieel open en tot 26 oktober is deelname aan een cursus te boeken met maar liefst 25% korting. De cursussen zijn te boeken via onze webshop.