november 2017
Z m D w d v Z
« okt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Poppenkastpoppen

/Poppenkastpoppen
Poppenkastpoppen 2017-03-06T16:26:11+00:00

Te leuk om alleen maar in de poppenkast te gebruiken

Van alle categorieën handpoppen zijn poppenkastpoppen misschien wel de meest bekende en zeker de meest verkrijgbare soort. Ze zijn klein, beelden vaak herkenbare personages uit en zijn allemaal afstammelingen van Jan Klaassen de meest bekende poppenkastpop ooit, die op zijn beurt weer afstamt van Pulcinella, een personage uit de Commedia dell’arte. In de geschiedenis van het poppenspel is de poppenkastpop de pop die het meest voorkomt, rondreizende theaters voerden poppenkastspelen op die vooral voor volwassenen bedoeld waren, het was niet alleen een vorm van volksvermaak maar had ook vaak een politieke en/of satirische lading. Dat verklaart ook waarom veel poppenkastpoppen nog steeds een wat karakteristiek voorkomen hebben; je moest direct een beeld krijgen van een personage, hij moest je gelijk aan iemand doen denken en het moest ook gelijk duidelijk zijn in welke hoek je hem plaatsen moest. De figuren stonden in dienst van het verhaal wat gespeeld werd.

Nog steeds wordt de poppenkastpop vaak geassocieerd met de poppenkast, het naspelen van verhalen en scripts maar de poppenkastpop heeft wel een ontwikkeling doorgemaakt in zijn verschijningsvorm. Met name in het materiaalgebruik en in de uitstraling is wel het één en ander veranderd waardoor veel poppenkastpoppen ook prima buiten de poppenkast gebruikt kunnen worden en zelfs als solo-pop kunnen opereren. Naast de klassieke vorm poppenkastpop, die geen benen heeft, de zgn. half-body pop, zijn er steeds meer full-body poppenkastpoppen verkrijgbaar, poppenkastpoppen met beentjes dus die niet persé een poppenkast nodig hebben (maar het kan wel natuurlijk). We zetten een aantal merken naast elkaar:

Merk: Trulala

Merk: Trulala

Merk: onbekend

Merk: onbekend

Merk: Sterntaler

Merk: Sterntaler

Merk: Haba

Merk: Haba

Merk: Sigikid

Merk: Sigikid

Merk: Goki

Merk: Goki

In verschillende collecties zijn dezelfde personages terug te vinden: een koning(in), prins(es), tovenaar, heks, politieman, schurk, meisje (jongetje), draak, kabouter en clown komen in vrijwel alle collecties wel voor. Waar de collecties zich in onderscheiden is het materiaal gebruik, de houdbaarheid, de uitstraling en de details. En dat is terug te zien in de prijs.

De voordelen van een poppenkastpop?

  • ze zijn klein;
  • de personages zijn vaak herkenbaar;
  • weinig uitleg nodig bij personages;
  • er is een groot aanbod;
  • ze zijn ook toegankelijk voor jonge kinderen.

Zijn er ook nadelen?

  • ze zijn klein;
  • vaak meerdere poppen nodig voor een verhaal;
  • werken met stemmetjes is belangrijk om onderscheid te maken;
  • het verhaal is vaak bepalend voor de keuze van de pop.

De poppenkastpop kan gebruikt worden als speelgoed voor een kind, als hulpmiddel* binnen de thuissituatie, het onderwijs, de (kinder)opvang, de hulpverlening, de zorg, ziekenhuizen of het kinderwerk, als mooie toevoeging binnen bijvoorbeeld een bibliotheek, als personage binnen een theaterstuk of het evenementenwerk maar ook prima de rol spelen in een eigen social media blog of YouTube kanaal. De poppenkastpop moet het vooral hebben van de herkenbaarheid van zijn personage en alle beelden en associaties die dat personage oproept, dat is zowel een voor- als een nadeel want het kan ook beperkend uitpakken.

*Een poppenkastpop kan als hulpmiddel fungeren maar is niet de meest ideale soort handpop daarvoor omdat een personage niet altijd genoeg ruimte laat voor een geheel eigen invulling. Of het wel of niet handig is hangt dus vooral af van welk personage u gebruikt, hoe neutraal is die te maken?

Een poppenkastpop bespelen is niet moeilijk, iedereen kan het en ook kinderen gaat het goed af. Het wordt pas moeilijk wanneer er meerdere poppen tegelijk bespeeld moeten gaan worden. bijv. in een poppenkastverhaal, dan moeten verhaallijnen onthouden worden en moet elke pop een eigen stem krijgen om duidelijk te maken wie er aan het woord is. Poppenkast spelen is iets wat zeker oefening nodig heeft.

Recente blogberichten

Load More Posts
X