Vervolgworkshop “Leren via spel”

/Vervolgworkshop “Leren via spel”
Vervolgworkshop “Leren via spel”2017-03-14T09:47:12+00:00

In deze 3,5 uur durende vervolgworkshop gaan we dieper in op het inhoud geven aan de handpop als pedagogisch hulpmiddel.

Een handpop blijft voor kinderen interessant wanneer die elke keer weer met nieuwe plannetjes, nieuwe inhoud, nieuwe onderwerpen, nieuwe avonturen, nieuwe ontdekkingsreizen, nieuwe vragen, nieuwe obstakels en nieuwe ervaringen kan komen die én passen bij de belevingswereld van het kind én passen bij het karakter wat u de pop gegeven heeft. Wat u de pop laat doen heeft bijna altijd een doel, u wilt ergens naartoe werken en de handpop is daarbij uw hulpmiddel.

In onze basisworkshop heeft u kennis gemaakt met onze JaNee voor wie geen onderwerp te gek is en die overal wel wat over weet te zeggen. Ze is daarbij geen betweter maar vooral een laagdrempelige babbelaar en die manier van communiceren staat centraal in deze vervolgworkshop. In feite wordt de kracht en de magie van de handpop gebruikt en omgevormd tot haalbare doelen die worden ingeleid met ‘gebabbel’; een ‘plaatje’ wat geschetst wordt, een situatie die beschreven wordt, een gevoel wat benoemd wordt of een attribuut/materiaal dat gepresenteerd wordt, zolang het maar zaken zijn die kinderen kunnen herkennen is het goed. Het doel van het gebabbel is om kinderen op een laagdrempelige manier in te leiden, mee te nemen of uit te dagen. Ze moeten zich veilig voelen om zichzelf te durven laten zien en onderdeel te willen worden van de interactie/activiteit. Die veiligheid is van wezenlijk belang om in een later stadium ook over meer ‘gevoelige’ onderwerpen te kunnen ‘babbelen’. Babbelen is leuk, luchtig en uitnodigend, het geeft kinderen niet het gevoel dat er een prestatie of goed antwoord verwacht wordt, maar creëert vooral een sfeer waarin actieve deelname voor het kind heel laagdrempelig wordt gemaakt en waarbij de ingangen die het kind zelf aangeeft worden benut. Voor mij (en inmiddels ook vele anderen) is de ‘babbelmethode’ een manier gebleken waarmee veel nieuwe informatie verzameld kan worden over kinderen.

Babbelen is te leren omdat het een structuur en opbouw heeft die op elk denkbaar onderwerp toe te passen is en daar gaan we in deze workshop mee aan de slag.

Hoe babbel je bijvoorbeeld over:

 • niet naar school willen;
 • verdrietig zijn;
 • niet mee mogen doen;
 • gepest worden;
 • niet willen eten;
 • bang zijn;
 • aangeven wat je wilt;
 • de woorden niet begrijpen;
 • nieuwsgierig zijn;
 • winnen en verliezen;
 • afscheid nemen;
 • gefrustreerd zijn;
 • eenzaam zijn;
 • je schuldig voelen;
 • gefaald hebben;
 • een geheim hebben;
 • jezelf kunnen helpen;
 • voor jezelf opkomen;
 • op onderzoek uit gaan;
 • hulp nodig hebben;
 • je schamen voor…;
 • anders zijn dan…;
 • niet mee kunnen komen;
 • niet kunnen…

Wat komt er in deze workshop aan de orde?

Bij het werken met de pop ontstaan er door de toevoeging van de handpop 2 relaties die er zonder de pop niet zijn: de relatie tussen het kind en de pop en de relatie tussen u en de pop. Op welke manier kunt u deze relaties invullen om de pop optimaal te kunnen gebruiken?
Wanneer we kinderen uit willen dagen meer van zichzelf te laten zien is het goed om stil te staan bij de manier waarop we onze vragen formuleren, want niet zelden is het de vraagstelling die maakt dat een gesprek niet op gang komt of stagneert. Hoe stelt een pop zijn/haar vragen?
Wat zijn nou zinnen waarmee uw pop een gesprek kan beginnen of op gang kan houden? Ze zijn er echt, die handige zinnen!
Wanneer u een kind via de pop wilt gaan bevragen over moeilijke of pijnlijke onderwerpen is het nodig dat het kind zich veilig voelt bij de pop. Er zit een opbouw in de onderwerpen.
Hierboven staat een lijst met onderwerpen waar uw pop over zou kunnen gaan babbelen, hoe doet hij/zij dat? Wat zijn de introductiezinnen, welke vragen stelt hij/zij, op welke manier maakt de pop het onderwerp bespreekbaar en herkenbaar?
Net als in de basisworkshop gaan we aan de slag met een koffertje met materialen en attributen. Daarnaast gaan we aan de slag met mindmaps omdat er in ‘gebabbel’ wel een structuur te ontdekken valt die op heel veel onderwerpen toegepast kan worden.
Deze workshop is gericht op het breder inzetten van de handpop als pedagogisch, educatief en ondersteunend hulpmiddel bij kinderen en is bestemd voor ouders, leerkrachten, groepsleiders en hulpverleners. Om deel te kunnen nemen moet u één van onze basisworkshops gevolgd hebben.

Deze workshop wordt op onze locatie in Elst gegeven maar we kunnen hem ook op uw locatie verzorgen.

De workshop wordt gegeven door Helen Meurs

Wat kost het en waar kan ik deze workshop volgen?

De workshop kost €75,- per deelnemer, dat is inclusief het materiaal wat wij speciaal voor deze workshop hebben samengesteld, wordt gegeven op onze eigen locatie in Elst (Gld) en duurt  3,5 uur met inbegrip van een onderbreking voor het drinken van koffie en het beantwoorden van vragen.  Wanneer u zich inschrijft voor de workshop ontvangt u een bevestigingsmail, u weet zo zeker dat er een plek voor u gereserveerd is. Ongeveer 3 weken voor aanvang van de workshop ontvangt u het programma en de routebeschrijving voor de workshop per e-mail.

Wanneer u zelf een pop heeft kunt u die meenemen en daarmee oefenen. Wanneer u nog geen pop heeft kunt u oefenen met één van de vele poppen die bij ons aanwezig zijn. Na afloop van de workshop is het mogelijk om poppen te kopen met een korting van 10% op de adviesprijs

Reserveer plek

Een activiteit op locatie kan helemaal worden afgestemd op uw organisatie, de leervragen en behoeften van deelnemers, specifieke doelgroepen of problematiek en de beschikbare tijd. Wij gaan aan de slag met uw wensen en doen u geheel vrijblijvend een voorstel.

Wanneer er al poppen aanwezig zijn kunt u die meenemen en daarmee oefenen. Wanneer er nog geen poppen aanwezig zijn oefenen de deelnemers met de poppen die we meenemen. Na afloop van de workshop is het mogelijk om poppen te kopen met een korting van 10% op de adviesprijs.

Wilt u een workshop boeken of heeft u nog vragen over deze workshop? Stuur dan een mail met uw vragen en/of een aantal data waarop de workshop plaats zou kunnen vinden naar info@handpop.nl. We nemen daarna contact met u op om de mogelijkheden door te spreken.

oktober 2018
Z M D W D V Z
« sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
X