Vingerpopjes

/Vingerpopjes
Vingerpopjes2018-02-22T15:30:40+00:00

Een vingerpopje is het kleinste type handpopje dat er is en dankt zijn naam aan het gegeven dat het met 1 vinger bespeeld kan worden of uit een vinger bestaat. Dat biedt perspectief want dat betekent dat er dus ook meerdere tegelijk bespeeld kunnen worden. Vingerpopjes bestaan in veel verschillende gedaanten en uitvoeringen en worden niet zelden zelf gemaakt. Van eigen vingers die beschilderd of beplakt worden tot vingerpopjes van stof: een afgeknipte vinger van een handschoen met een paar kruissteekjes als ogen, neus en mond levert al snel een poppetje op waarmee gespeeld kan worden.

Maar ook voor de niet-zo-handigerds onder ons die toch graag een stoffen popje willen zijn vingerpopjes heel bereikbaar want bij Hema, Kruidvat, Xenos, Ikea en menig speeldgoedwinkel zijn ze wel in de schappen te vinden. Vingerpopjes worden vaak per set of per thema verkocht maar zijn ook los verkrijgbaar. En voor wie nu denkt: ‘wat kun je nu met alleen maar vingers?’ even een aantal voorbeelden van spel met alleen maar vingers (met of zonder stof) én een aantal voorbeelden van activiteiten met vingerpopjes.

Veel vingerpopjes zijn uitgevoerd zoals hiernaast; als een versierde vinger die een karakter voorstelt en waarbij het popje tot leven komt door de vinger heen en weer te bewegen. Maar niet alle vingerpopjes komen op die manier tot leven of goed tot hun recht. De vingerpopjes van Folkmanis bijvoorbeeld komen veel beter uit de verf wanneer ze niet los op de vinger wiebelen maar juist ondersteund worden door de hand of een tweede hand. Veel van de vingerpopjes van The Puppet Company hebben bungelende pootjes die gebruikt kunnen worden tijdens het spel en daardoor levendiger worden, ook bij deze vingerpopjes is het een gemiste kans om ze alleen maar heen en weer te bewegen op de vinger.

Je kunt vrijwel alle vingerpopjes met beentjes, armpjes, pootjes of vleugels ook op je handen laten zitten om de aanblik te veranderen en wat meer geborgenheid of initimiteit te creëren.  Kijk maar eens naar de foto’s hieronder, de ene foto laat het vingerpopje zien wanneer het in de lucht bungelt en de andere laat hetzelfde vingerpopje zien waarbij meer gebruik is gemaakt van handen of lichaamsdelen.

de muis van Folkmanis zweeft in de lucht

De muis van Folkmanis zweeft in de lucht.

Humpty Dumpty van The Puppet Company zweeft in de lucht

Humpty Dumpty van The Puppet Company zweeft in de lucht.

De vlinder van Folkmanis fladdert in de lucht

De vlinder van Folkmanis fladdert in de lucht.

de muis komt tevoorschijn uit de holte bij de elleboog

De muis komt tevoorschijn uit de holte van de elleboog, het verrassingseffect is groter en het impliceert veiligheid.

Humpty Dumpty zit gemoedelijk op de hand en kijkt rond

Humpty Dumpty zit op de hand en kijkt rond. Hij straalt rust uit, wekt nieuwsgierigheid op en kan zich in de hand verstoppen.

De vlinder wordt ondersteund door meer vingers en laat haar schoonheid zien

De vlinder rust op meerdere vingers, straalt meer rust uit, kan met gespreide vleugels landen en laat haar schoonheid zien.

In dit filmpje laat ik het effect van de bespeling van vingerpopjes ook zien, je ziet dat het echt een groot verschil maakt hoe een vingerpopje bespeeld wordt. Vingerpopjes kunnen dus echt fascinerend zijn en ook goed gebruikt worden bij verschillende (leer)activiteiten, bij verhalen, prentenboeken en vrijwel alle thema’s. Kinderen kunnen er zelf voorstellingen mee spelen of verhalen mee na vertellen waarbij een tafelrand al als poppenkast kan dienen. De mogelijkheden zijn groot en dus kun je nooit genoeg vingerpopjes hebben eigenlijk.

Vingerpopjes zijn bruikbaar in het onderwijs, de kinderopvang, de hulpverlening, in leefgroepenziekenhuizenbibliotheken, de thuissituatie, binnen spelactiviteiten en spellessen, kunnen gebruikt worden als entertainment, om filmpjes voor YouTube mee te maken, binnen het kinderwerk, etc.

Wat zijn de voordelen van vingerpopjes?

  • ze zijn klein (dus makkelijk mee te nemen)

  • ze zijn goedkoop

  • ze zijn makkelijk zelf te maken

  • ze zijn vaak als set/per thema te koop

  • ze zijn in veel verschillende vormen verkrijgbaar

Zijn er ook nadelen?

  • ze zijn klein

  • ze zijn beperkt qua bespeling

  • je hebt er meerdere nodig voor het uitspelen van een verhaal

  • niet alle exemplaren zijn los verkrijgbaar

  • bij jonge kinderen moet je oppassen dat ze ze niet in de mond stoppen

Recente blogberichten

Goede doelen Sinterklaas actie

november 13th, 2018|0 Comments

We schenken al jaren handpoppen aan goede doelen en organisaties waarbinnen, met name de pedagogische waarde van, de handpop echt een meerwaarde kan hebben. Rond Sinterklaas en kerst doen we vaak wat extra's en dit [...]

Maak jezelf zichtbaar

oktober 29th, 2018|1 Comment

De wintertijd is ingegaan en dus is het 's avonds al vrij vroeg donker. Ik woon in een buitengebied en ook mijn werkplek bevind zich op een dorpsgrens waardoor ik door de binnenlanden moet. Ik [...]

december 2018
Z M D W D V Z
« nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
X