Wat trekt jouw (mens)pop aan deze herfst?

//Wat trekt jouw (mens)pop aan deze herfst?

Wat trekt jouw (mens)pop aan deze herfst?

De meteorologische herfst is al begonnen en het duurt niet lang meer voordat ook het seizoen ‘herfst’ aanbreekt. Ik ben benieuwd hoe de herfst dit jaar zal zijn. Ik woon in het bos en de lange, droge periode deze zomer heeft veel bladeren al doen verschrompelen en een behoorlijk aantal bomen is al bruin of kaal. Ik laat me graag verrassen door de herfst want zelfs met minder bladeren heeft dit seizoen zoveel te bieden. Ik ga zeker weer een blog delen over activiteiten rondom het herfst-thema maar wil het thema aftrappen met dit blog over kledingstukken die bij de herfst passen. Ik krijg daar elk jaar weer veel vragen over en heb daarom onze Annabelle de opdracht gegeven online te gaan shoppen voor de menspoppen van Living Puppets.

Op de foto hierboven zie je 3 menspoppen van 65 cm (Mo, JaNee en Mees) met leuke wollen truien die speciaal voor ons gebreid zijn, als je op Facebook zoekt op ‘handpoppenmode’ dan kom je Yolanda tegen en die maakt de meest geweldige kledingstukken voor je menspop. Ook Living Puppets heeft een eigen kledinglijn  met kledingstukken die helemaal op maat gemaakt zijn (en voorzien van openingen voor de handen in geval van jasjes en truitjes). Hartstikke handig maar er zijn ook veel ‘normale’ kledingstukken die een menspop prima past en daar gaat dit blog over.

Annabelle moest zoeken naar kledingstukken die bij de herfst passen en die verkrijgbaar zijn in maatjes die een menspop van 65 cm past. Dit stopte ze in haar winkelwagentje:

De regencape van de Hema, maat 86-104 is een beetje oversized maar past de menspop (65 cm) en kost €12,50

Bodywarmer van GAP, maat 60/80 past de 65 cm grote menspop, deze bodywarmer kost €18,95

Een paraplu hoort natuurlijk ook bij der herfst, deze is van de Hema en kost €7,50

Rubberlaarzen van H&M, maat 24/25 past de 65 cm grote menspop, deze exemplarn kosten €19,99

Een spijkerovergooier van de Hema, een overgooier doet het altijd goed en is goed te combineren. Maat 68 of groter past. Dit jurkje kost €13,-

Voor hoofddeksels en mutsen moet je zoeken in maten voor volwassenen, kindermaatjes passen de 65 cm grote menspop niet. Deze pet is van Zeeman en kost €3,99

Gilet van H&M, maat 68 of 74 past, dit exemplaar kost €12,99

Regenlaarzen van Scapino, de schacht van de laars is te hoog voor een menspop maar is wel eenvoudig af te knippen zodat hij beter past. Deze laarzen kosten €5,99. Kies maat 24/25.

Dit roze rokje kan prima gecombineerd worden met een leuke maillot en is van Hema, maat 68 of iets groter past, hij kost €10,-

Een babymaillot van Zeeman, maat 74/80 past, deze maillot kost €1,99

Een stoere tuinbroek van Next, vooral omdat dat zo’n heerlijk praktisch en tijdloos kledingstuk is. Maat 68 of groter past, deze kost €28,-

Een stoere broek met elastieken taille van Zeeman, maat 68 of iets groter past, deze kost €4,99

Tot zover even Annabelle’s voorbeelden van ‘gewone’ kledingstukken die een 65 cm grote menspop passen, ze had met gemak nog 3 pagina’s kunnen vullen maar dat had niets toegevoegd aan de boodschap die ik over wil brengen: er zijn genoeg ‘gewone’ kledingstukken te vinden waarmee je jouw pop elke keer weer kunt aanpassen aan het seizoen en daarmee mee kunt laten gaan in belevenissen en ervaringen waar kinderen zich zeker in zullen herkennen. N.B. De voorbeelden hierboven zijn gekopieerd van de sites van de betreffende winkels, we gebruiken de links naar de artikelen zoals ze nu, op moment van schrijven, op de verschillende websites staan. Ze kunnen dus ineens verdwenen zijn uit dit blog, dat kunnen we niet voorkomen helaas.

Waar moet je op letten bij het kopen van kledingstukken voor menspoppen?

  1. Kleding heeft niet altijd dezelfde pasvorm en niet elke maat is bij elk merk hetzelfde. Wanneer je online kleding koopt kan het altijd groter of kleiner uitvallen dan je had verwacht, dat kennen we allemaal wel van kledingstukken die we voor onszelf aan hebben geschaft en bij kinderkleding voor de pop is dat niet anders. De menspoppen kunnen kinderkleding aan in de maat 68 (en/of iets groter). Die maat geldt alleen voor broeken, bodywarmers, overgooiers, rokken en tuinbroeken.
  2. Hetzelfde geldt voor schoenen, de 65 cm grote menspop heeft maat 24/25 maar niet alle poppen hebben dezelfde voeten. Het handigst is het dus om de pop mee te nemen wanneer je nieuwe schoenen voor hem of haar wilt kopen. Bij regenlaarzen schreef ik al dat je die soms af moet knippen; veel regenlaarzen zijn te lang maar wel heel goed zelf op maat voor je pop te maken door ze gewoonweg af te knippen. Bij laarzen kan dat goed, je moet vooral zo recht mogelijk knippen.
  3. Wanneer je broekjes of rokjes koopt, let er dan op dat die elastiek in de taille hebben. Poppen hebben geen echte taille en ook geen billen waardoor broeken en rokken zonder elastiek al snel afzakken. Om die reden zijn overgooiers en tuinbroeken voor de pop ook heel praktisch.
  4. Truitjes, shirts, bloesjes en jasjes voor kinderen zijn niet voorzien van handingangen waarmee de handen van de pop bespeeld kunnen worden. Wanneer je dat wel wilt moet je zelf dus met schaar, naald en draad in de weer én er op letten dat je een truitje, shirt, bloes of jasje koopt waarbij de mouw groot genoeg is voor jouw hand. Maat 68 is daarvoor te klein, een volwassen hand past daar niet doorheen dus in dat geval moet je een aantal maatjes groter kopen. Bij jasjes pakt dat vaak slecht uit omdat die dan veel te groot worden voor de pop. Gelukkig heeft Living Puppets wel een leuke jas in hun collectie opgenomen dus dat zou een alternatief kunnen zijn.
  5. Voor hoofddeksels geldt dat de 65 cm grote menspop een veel groter hoofd heeft dan een kind en dus hoofddeksels in een volwassen maat moet dragen, gelukkig is ook daar veel aanbod in dus dat moet verder geen probleem zijn.
  6. Een maatje groter is niet altijd een probleem, zeker bij sokken, maillots en broeken werkt het fijner wanneer ze wat groter zijn omdat ze daardoor makkelijker aan en uit te trekken zijn. De pop heeft geen gladde benen, stof over stof geeft altijd meer weerstand dan stof over huid.

Hiermee kom ik aan het einde van dit blog. Ik bedank Annabelle voor haar prachtige voorbeelden en hoop jou een aantal ideetjes aan de hand te hebben gedaan waar je zelf mee verder kunt.

Tot een volgend blog.

Helen

By |2018-09-09T18:01:19+00:00september 9th, 2018|0 reacties

About the Author:

Ik werk al meer dan 25 jaar elke dag met handpoppen. Vooral omdat de mogelijkheden van de handpop me fascineren, inspireren en raken. Ik ben sinds 2004 de eigenaar van Handpop.nl en in die hoedanigheid niet alleen bezig met het samenstellen van een mooie collectie handpoppen maar ook met de verschillende toepassingen van de handpop.

Laat een reactie achter

X